Chronische vermoeidheid en totale uitputting zijn typische en veel voorkomende gevolgen van onverwerkt vroegkinderlijk trauma. Naast een gebrek aan energie kan dat zich ook manifesteren in een verlies van motivatie in het leven en zelfs in depressie. Wanneer daarbij ook onderdrukte hevige emoties getriggerd worden wordt het nog lastiger.
Cyclus van Onverwerkt Vroegkinderlijk Trauma
Het proces van traumatische activering leidt tot een afname van levensenergie afgewisseld met perioden van schijnbaar herstel die op hun beurt weer abrupt onderbroken kunnen worden door allerlei triggers. Het ervaren van deze onverwerkte traumatische stress is cyclisch, waarbij goede en slechte periodes elkaar afwisselen. Dat staat ook bekend als ‘ups en downs’.
Neerwaartse Spiraal
Toenemende gevoeligheid voor triggers door regelmatige activering kan ook leiden tot verhoogd dissociatief gedrag en perioden van isolatie, wat het vanzelfsprekend moeilijker maakt om weer contact te maken met zichzelf en anderen. Zo vormt zich een neerwaartse spiraal. Onverwerkt Vroegkinderlijk Trauma kan uiteindelijk resulteren in Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), evenals andere symptomen zoals migraine, rugpijn, fibromyalgie, en darmklachten.
Emotionele gevolgen en zelfbeeld
Wanneer het vlucht- of vechtmechanisme regelmatig geactiveerd wordt, beïnvloedt dit de emotionele regulatie en het gevoel van eigenwaarde. Soms wordt vroegkinderlijk trauma pas na decennia geactiveerd, vaak door relationele triggers, waardoor meestal de relatie met de kindertijd gemist wordt.
Opslag van Onverwerkte Emoties in het Lichaam
Heftige onverwerkte emoties van traumatische gebeurtenissen vormen een soort ‘knopen’ van spanning in het lichaamsweefsel (fascia). Deze ‘knopen’, die de somatische herinnering aan de trauma’s bevatten, zijn opgeslagen in ons impliciete geheugen, d.w.z. buiten ons bewuste besef.
Beschermende Reactie van het Onderbewuste
Het onderbewuste kiest voor fysieke symptomen als bescherming tegen het ervaren van deze intense, overweldigende emoties. Deze emotionele spanningen worden echter buiten het bewustzijn gehouden, ten koste van aanzienlijke energie, vandaar ook de chronische moeheid. Dr Sarno noemt dit ‘vervangingspijn’. Artsen vinden dan geen fysieke oorzaken van de pijn en daarom noemt men dat ook soms SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten).
Het Bewustmaken van Emoties uit het Zenuwstelsel
Chronisch verlaagde energieniveaus leiden uiteindelijk tot lethargie, depressie, en diverse fysieke klachten. Het is mogelijk om daarvoor een trauma therapeut te raadplegen, maar zelfhulp door training in lichaamsbewustzijn is ook een optie of een aanvullende optie.
Zelfhulp via Online Training ‘Jeugdtrauma’
In de online cursus ‘Jeugdtrauma’ leer je technieken om opgeslagen emoties en overwerkte trauma’s bewust te maken en los te laten. Vier gratis proeflessen zijn beschikbaar om te ervaren of deze cursus past bij jouw behoeften. Ga naar https://jeugdtrauma.com/4-gratis-lessen/ voor meer informatie.
Getuigenissen
Er bestaat soms (terecht) scepticisme over online programma’s maar de honderden getuigenissen over deze unieke training spreken voor zichzelf. De training Jeugdtrauma is gegroeid uit mijn eigen jarenlange zoektocht naar oplossingen toen bleek dat zelfs honderden uren therapie mijn problemen niet oplosten. Ik ben een ervaringsdeskundige en daarom hebben mensen ook zoveel herkenning bij de lessen.
Een van de meest gehoorde reacties op de training is dat mensen weer hoop krijgen na vele (tientallen) jaren vruchteloos zoeken naar verlichting van hun symptomen.
Je kan hier – als je wilt – een aantal getuigenissen lezen of je kan ook meteen de proeflessen aanvragen en voor jezelf oordelen. https://jeugdtrauma.com/4-gratis-lessen/
Hartegroet,
Jan Bommerez