FAQ (veelgestelde vragen)

FAQ

Wanneer je een vraag hebt over symptomen/reacties naar aanleiding van de oefeningen kijk dan ook vooral les 18. Deze mag je uit de volgorde doen. In les 18 – net voor het gros van de oefeningen wordt uitgelegd hoe om te gaan met de oefeningen en wat te verwachten.

Bij Leren Loslaten werken we met de onderdrukte emoties – we gaan door de hele emotieschaal vanaf toxische schaamte en schuld via angst naar verdriet en boosheid en dan naar het uitbreiden van de positieve gevoelens.

Bij Jeugdtrauma (ontwikkelingstrauma) werken we aan het helen van het ontregelde autonome zenuwstelsel uit de eerste levensjaren.

De cursussen zijn verschillend maar complementair – er is maar 1 les die in beide cursussen voorkomt.

De ideale volgorde is eerst Leren Loslaten maar dat is geen noodzaak.

De loslaattechnieken komen soms van pas in de traumasessies met name als er ook oude emoties bovenkomen.

Als je van beiden de gratis lessen hebt gedaan, voel dan maar welke van de twee je meest roept.

Ik kan geen therapeut in de buurt adviseren. Ik woon al sinds 1995 in de VS.

Veel studenten op de cursus combineren dit met een lichaamsgerichte therapie zoals cranio-sacraal therapie (ook om het zenuwstelsel te helen).

Als je traumatherapie wilt doen zou ik Somatic Experiencing (SE) aanbevelen – daar zijn ook in België en Nederland veel therapeuten van. Zoek eens online, er is vast een goede in jouw buurt te vinden.

De reactie is soms heel subtiel of van een heel andere vorm dan zuchten of zo. Het kan ook iets in de buik zijn bijv. of een lichte spiertrilling . Zolang je na de oefening je nek verder kunt draaien is er ontspanning geweest. Is dat het geval? Soms komen ook nieuwe symptomen naar boven omdat je dingen minder gaat onderdrukken. Dat is ook een vorm van ontspannen/loslaten. Het kan ook zijn dat je op dat stuk van de vagus heel veel freeze hebt (keel is een beladen gebied voor veel mensen) En er zijn ook tientallen andere oefeningen in de cursus…Je kan altijd later terugkomen op een oefening.

Ik ben geen therapeut maar deel dingen vanuit ervaring die voor mij hebben gewerkt. Het is voor mij onmogelijk om 1 op 1 begeleiding te geven met duizenden studenten op de online cursus. Deze vraag krijg ik bijna dagelijks en ik wil iedereen graag gelijk behandelen en kan dan niet tegen de 1 ja zeggen en de ander nee. Wel mag je als je op de online cursus zit altijd een vraag mailen, ik kom hier dan persoonlijk bij je op terug.

Het is niet de bedoeling om alle oefeningen te cumuleren. Je werkt met max 2 verschillende oefeningen. D.w.z. dat je oefeningen achterlaat voor je nieuwe begint. Je doet een oefening zolang er ‘beweging’ inzit. Later kun je bij een zelfde oefeningen weer bij diepere lagen komen omdat je container ondertussen groter is. Hou het bij 2 oefensessies per dag van elk 15 minuten of met dezelfde oefeningen of elk met een andere.

Na 1 jaar krijgen bestaande cursisten de mogelijkheid om tegen gereduceerd tarief van € 40,- voor nog 1 jaar te verlengen. Deze kosten zijn nodig om in de voor ons doorlopende kosten en werkzaamheden te voorzien. Denk hierbij aan hosting, streaming, website onderhoud en support, vragen van cursisten, etc.

De reactie is soms heel subtiel of van een heel andere vorm dan zuchten of zo. Het kan ook iets in de buik zijn bijv. of een lichte spiertrilling …
Zolang je na de oefening je nek verder kunt draaien is er ontspanning geweest.

Soms komen ook nieuwe symptomen naar boven omdat je dingen minder gaat onderdrukken. Dat is ook een vorm van ontspannen/loslaten.

Het kan ook zijn dat je op dat stuk van de vagus heel veel freeze hebt (keel is een beladen gebied voor veel mensen)

Je kan altijd later terugkomen op een oefening.

Hierbij een instructievideo die laat zien hoe je moet inloggen:

Hierbij een instructievideo die laat zien hoe wachtwoord herstel in zijn werk gaat:

Jazeker, wanneer je de online training aanschaft dan zijn de lessen zonder achtergrond muziek vanuit je account te raadplegen.

Cursus zonder muziek

De innerlijke criticus is niet van jou. Het is de stem van iemand uit je verleden.
Kijk ernaar en weet dat jij dat niet bent.
Die stem wordt sterker als je je ertegen verzet of ze afwijst.

Dus ‘laten zijn’ – waarnemen – verbonden ademen (in en uit zonder pauzes tussen in en uit).
Het is een lang en soms traag proces maar je komt er wel.

Ik denk zelf dat mijn stem erbij hebben beter is omdat je dan niet alleen bent.

Je cumuleert de oefeningen niet.
Je doet ze in volgorde en gaat pas over naar een volgende oefening als je voelt dat je er klaar mee bent en doe niet meer dan 2 korte sessies per dag (vooral in het begin).

Dat klopt. Het is pleasen om boosheid in de ander te vermijden. Het is een symptoom van de dorsale staat.
Daarom zijn de grensoefeningen van lessen 4 en 7 belangrijk om vaak te doen.

Je dient voor jezelf te leren opkomen en soms nee zeggen. Dat kan alleen als je meer in de sympathische staat kunt komen, dus verder ontvriezen.

De cursus is zo opgezet dat ik er ben als medereiziger op je weg – ik doe de oefeningen mee.

Daarnaast hebben we een besloten steungroep op Facebook waar deelnemers elkaar helpen, inclusief de mogelijkheid om een buddy te zoeken om mee samen te werken.

Dat is inderdaad wat men noemt ‘een helingscrisis’: de onderdrukte zaken komen boven om gezien en geheeld te worden.
Rustig aandoen is een zeer goed idee, inclusief af en toe een dag overslaan. Het lichaam krijgt dan tijd om dingen te integreren.

De keel is voor veel mensen een zeer beladen gebied (zelfexpressie).
Zodra je daar iets voelt opkomen kun je stoppen en daarop focussen met volle aandacht (doorvoelen, accepteren, ruimte geven) terwijl je verbonden blijft ademen.
Dat helpt het transformatieproces.

Het is typisch voor mensen met jeugdtrauma om in co-dependente relaties terecht te komen. Je bent dan vaak het empathische type dat voor anderen zorgt en niet voor zichzelf.

Trauma ontregelt het autonome zenuwstelsel waardoor je allerlei problemen krijgt (inclusief geen rode vlaggen zien in relaties).

Met de cursus gaan we niet achter de symptomen aan maar naar de oorzaak toe: we werken aan het herstel van het autonome zenuwstelsel waardoor het zelfhelend vermogen van het lichaam weer toeneemt. Omdat lichaam en geest een zijn heb je ook andere resultaten dan fysiek.

Dus, ja je hebt er baat bij.

Het hangt echt af van hoeveel freeze er zit en hoe diep je kunt voelen om erbij te komen.
De ‘container’ moet sterk genoeg zijn anders komen dingen niet naar boven.
Je kan de cursus nogmaals kunnen doen.
Dat lijkt me zeker een optie om ‘dieper’ te geraken met een sterkere container.

Het kan ook zijn dat je er alleen niet doorheen komt. Dan kan je eens met een cranio-sacraal therapeut of osteopaat gaan werken.

Het is verschillend voor verschillende mensen. Ieder heeft een uniek verhaal waardoor je beter op de ene oefening reageert dan op een andere.

Doe de oefeningen die meer reactie geven meer en kom later terug op de oefeningen die niet aanslaan.
Het kan ook zijn dat je terug moet naar de vroegere lessen om de container te vergroten…
Het lichaam is jouw beste gids.

Ja, dat is een normale reactie en een heel goed teken.

Je mag zodra de symptomen bovenkomen de oefening onderbreken en doorvoelen wat bovenkomt terwijl je verbonden ademt (in en uit zonder pauzes).
Dat versnelt de transformatie.

Bij Leren Loslaten werken we met de onderdrukte emoties – we gaan door de hele emotieschaal vanaf toxische schaamte en schuld via angst naar verdriet en boosheid en dan naar het uitbreiden van de positieve gevoelens.

Bij Jeugdtrauma (ontwikkelingstrauma) werken we aan het helen van het ontregelde autonome zenuwstelsel uit de eerste levensjaren.

De cursussen zijn verschillend maar complementair – er is maar 1 les die in beide cursussen voorkomt.

De ideale volgorde is eerst Leren Loslaten maar dat is geen noodzaak.

De loslaattechnieken komen soms van pas in de traumasessies met name als er ook oude emoties bovenkomen.

Als je van beiden de gratis lessen hebt gedaan, voel dan maar welke van de twee je meest roept.

Koudetherapie is niet aan te raden voor mensen met een overbelast zenuwstelsel.
Kijk eens naar deze video van Irene Lyon daarover:

Yin yoga is wel aan te raden.

Dat zou kunnen – je lichaam zal dat aangeven.

Het knijpen uit de les over grenzen kun je niet vervangen door borstelen omdat we dan de spieren willen bereiken onder de huid.

Ik zou een cranio-sacraal therapeut of osteopaat raadplegen.

Fysieke oefening kan soms ook contraproductief zijn.

Het is eigenlijk niet gapen maar geeuwen.  Gapen doe je als je moe bent – geeuwen doe je als je wakker wordt ‘s ochtends (vaak samen met uitrekken – de geeuw-rek reflex).

Als reactie op de oefening wijst geeuwen op het oplossen van freeze (bevroren levensenergie). Het is een vorm van ontwaken uit de freeze. Het is een goed teken.

Er is een hele fijne en besloten groep met mede cursisten op Facebook. Hierin geven we elkaar in een vertrouwde en emotioneel veilige omgeving steun.

Trauma wordt verwerkt op 4 niveaus: fysiologisch, emotioneel, mentaal en spiritueel (zingeving). Zolang je dingen niet op lichaamsniveau heelt kunnen dingen echter weer geactiveerd worden. De lading zit in het lijf (zenuwstelsel en fascia) en dient ontladen te worden. Het lichaamswerk is het voornaamste. Mentaal verwerken kan leiden tot ‘denken dat je geheeld bent’ terwijl de lading er nog steeds zit.

Twee sessies per dag van elk 15 minuten is voldoende. Sla ook af en toe een dag over. Je lichaam heeft ook tijd nodig om dingen te integreren. 

Je cumuleert de oefeningen niet. Wanneer een oefening je niet meer dient dan laat je deze achter je en ga je naar de volgende. Je kan op een later tijdstip altijd teruggrijpen naar een vorige oefening.

Het is heel normaal dat meer symptomen (die eerder onderdrukt waren) bovenkomen door wat je loslaat aan weerstand.

Ik ben inmiddels 73 en werk nog maar deels en enkel online. Ik doe dus geen opleidingen of live events meer (en ik woon ook in de VS). 

Als reactie op de oefening wijst geeuwen op het oplossen van freeze (bevroren levensenergie). Het is een vorm van ontwaken uit de freeze. Het is een goed teken.

Je kan meteen op de cursus Jeugdtrauma, ook zonder Leren loslaten. De cursus is helemaal gebouwd rond veilige vooruitgang zonder enig risico op overweldiging.

Je doet de oefeningen in volgorde en je doet ze zolang ze je helpen. Zodra je een reactie voelt stop je de oefening, neem je waar en ga je circulair ademen. Je cumuleert de oefeningen niet. Je laat een oefening achter voor je een nieuwe begint. Het zenuwstelsel is voor iedereen in een unieke staat wegens unieke ervaringen en dus dien je vooral te luisteren naar je lijf. Hou het bij 2 korte sessies per dag ofwel met dezelfde oefening of elk met 1 andere oefening. Het zenuwstelsel houdt niet van veel stimulering tegelijk. Als je voelt dat je meer aankan kun je daar zelf over beslissen, maar minder is vaak beter dan meer.

Hyperventilatie wijst op teveel te snel. Probeer eens 3-3-3-3 ipv 4-4-4-4 en doe het rustig en niet te diep. Je mag ook niet ‘zuigen’ en ‘blazen’ – alleen rustig in en uit door de neus of in door de neus en uit door de mond.

Als je dit werk doet komen symptomen naar boven – dat heet niet ziekte maar helingscrisis. Het hoort erbij. Het wijst op beweging, vooruitgang – ook al voelt het anders. Geef je lijf de tijd om te verwerken en integreren. Kijk eens naar les 18 voor meer uitleg.

Dat schokken is ook loslaten… Ik zou wel bij het eerste signaal stoppen met de oefening en helemaal focussen op waar in je lijf je de beweging voelt terwijl je verbonden ademt. Zitten, voelen, kijken ademen, toelaten…

De meest complementaire therapie bij de training is cranio-sacraal. Dat is een zachte liefdevolle therapie die zaken echt in beweging kan brengen. Meerdere van de studenten op de cursus Jeugdtrauma doen dat met succes naast de cursus.

Je krijgt de hele cursus in 1 keer en dus bepaal je zelf het ritme maar ik coach er ook in – je dient voor kindertrauma per definitie traag te gaan omdat je werkt met een te weinig ontwikkeld zenuwstelsel dat gemakkelijk weer overweldigd wordt.

Over hoelang heling duurt kan ik niets specifiek antwoorden. Ik ben er zelf al jaren mee bezig. Het is geen sprint maar een marathon.. Een quick fix bestaat niet, de enige weg is er doorheen. Die weg is qua tijdsduur voor iedereen anders, geen lichaam is immers gelijk.

Je kan zelf de oefeningen doen om te evalueren wat hij zou kunnen. Dat lijkt mij het meest pragmatische. Kinderen reageren ook heel goed op cranio-sacraal therapie.

Alle lessen zijn video’s welke voor 25% bestaan uit theorie en 75% uit praktische lichaamsgerichte oefeningen. Het is een lichaamsgerichte training om weer meer te voelen. Geen denk training. Wel is er in je online account een samenvatting in de vorm van een pdf.

Het is eigenlijk niet gapen maar geeuwen… Gapen doe je als je moe bent – geeuwen doe je als je wakker wordt ‘s ochtends (vaak samen met uitrekken – de geeuw-rek reflex). Als reactie op de oefening wijst geeuwen op het oplossen van freeze (bevroren levensenergie). Het is een vorm van ontwaken uit de freeze. Het is een goed teken.

Slapeloosheid wordt beter naarmate oude trauma’s worden opgelost, dus gewoon doorgaan.

Het is precies zoals je het stelt. Laat het lichaam aangeven wat beter voor je werkt en doe daar meer van. Zo heb ik het mijn hele leven gedaan met therapievormen: experimenteren. Meer doen van wat werkt.

Voor het ritmisch ademen is voorkeur in en uit door neus, maar het is geen voorwaarde. Doe wat comfortabel is.

Duizeligheid betekent dat de energie te snel vrijkomt voor de huidige staat van je zenuwstelsel dus dien je te vertragen. Langer uitademen is zeker een goeie keuze. Dat vertraagt het proces.

Meestal tot 5 jaar maar sommigen zeggen tot 8 jaar. Er is ook ontwikkelingstrauma mogelijk in de puberteit omdat de hersenen dan ook nog veranderen.

Ik zou geen trauma oefeningen doen tijdens de zwangerschap.

Ja hoor – je kan ook 5-5-5-5 doen bijv. Voel maar wat best werkt.

Ja – oefeningen brengen vaak dingen naar boven die eerder onderdrukt waren. Les 18 gaat daarover.

Dat komt zeker vaker voor. Huilen en traanogen is een vorm van loslaten en helend als je er niet in verdrinkt. Dat wil zeggen, je mag er niet mee identificeren – het is oude energie van je jongere zelf – neem het waar en laat het gebeuren. Op zich is het zeer positief zolang je de ‘waarnemer’ kunt blijven.

Ik ben inmiddels 73 en ook nog bezig met dieper te helen. Je komt pas langzaam bij de pijn uit de vroege kindertijd. Die was per definitie te heftig voor het jonge kind en dus zit die diep weggestopt. Geef niet op. Ga gewoon door met oefenen zonder te eisen dat het sneller gaat. Het leven is genadig voor wie vertrouwen blijft houden! Het gaat over kwaliteit van leven, niet kwantiteit.

De cursus is gemaakt met zeer zorgvuldige maatregelen voor veiligheid. We gaan heel traag en met zeer kleine stapjes. We vermijden altijd hertraumatisering. Diverse studenten doen naast de oefeningen van de cursus ook cranio-sacraal therapie en vinden dit een waardevolle combi.

Het is zeker aanbevolen om de cursus een tweede keer te doen. Na 1 jaar kun je voor een extra jaar verlengen voor slechts 40 euro.

Ik ben voorstander van hele zachte therapie zoals cranio-sacraal of osteopathie. Individuele begeleiding kan ik niet doen met zoveel studenten. Doe eens een test sessie met cranio-sacraal.

Kinderen reageren zeer goed op cranio-sacraal therapie – dat is woordeloos en zeer veilig.

De schokjes zijn positief – het is loslaten. Als het te heftig is een dag overslaan.

In de cursus wordt constant herhaald om traag te gaan, weinig per dag te doen, korte sessies en kleine stapjes. In les 18 – net voor het gros van de oefeningen wordt uitgelegd hoe om te gaan met de oefeningen en wat te verwachten. Je leert je eigen EHBO: wat je doen als je geactiveerd bent zoals de vagale rem (les 10C), lessen 13 en 14 en les 22 + diverse ademhalingstechnieken. Veiligheid komt eerst. Er is nooit hertraumatisering. Geen zorgen. Vragen worden ook binnen de 48 uur beantwoord.

In de dorsale staat heb je op stresshormonen geleefd die de moeheid verborgen… Als je begint te ontspannen komt de moeheid in het bewustzijn.

Het is niet helemaal zo. Het nemen van medicatie kan wel het effect van bewustzijnsoefeningen verminderen of vertragen. Maar je kan wel aan je trauma werken hoor.

jeugdtrauma
0
    0
    Je winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de winkel